Kerkeigenaren

Route neven- en herbestemming religieus erfgoed

Bent u op zoek naar de mogelijkheden voor een passende nieuwe invulling voor uw kerkgebouw? Elk kerkgebouw is uniek, monumentaal of zonder beschermde status. Dat geldt zeker ook voor de zoektocht naar nevengebruik en het herontwikkelingsproces. Toch zijn er een aantal generieke fases en stappen die in veel ontwikkelingen terugkomen. We zetten deze fases en stappen voor u op een rij.

COUP helpt u navigeren

Wij voeren een haalbaarheidsonderzoek naar neven- of herbestemming van uw religieus erfgoed uit en kennen de weg daarin als geen ander. COUP begeleidt eventueel ook in alle fases, schakelt zo nodig de juiste specialisten in, vraagt waar mogelijk subsidies voor u aan en neemt u daarmee álle zorg uit handen.  

Ontvang gratis het complete stappenplan

Wilt u een plan ontvangen met alle stappen - van vergunningsaanvraag tot van benodigde onderzoeken per fase - als checklist voor u uiteengezet? Ook als u vragen heeft of benieuwd bent wat COUP precies voor u kan betekenen kunt u contact met ons opnemen.

Contact  

Aanvragen neven- en herbestemmingssubsidie ​vanaf 1 oktober 2024

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed steunt eigenaren met een subsidie van 70% van de kosten van een onderzoek naar de mogelijkheden voor neven- en herbestemming. Vanaf 1 oktober is het portaal voor de subsidieaanvraag weer geopend!

Maar wat is dat nou precies, een haalbaarheidsonderzoek? En wat levert het u op? Lees er alles over in onze whitepaper en hoe wij u kunnen ondersteunen met het aanvragen van de subsidie.

Download 

Tot slot: Participatie met de gemeenschap en omgeving

Wij zijn niet de architect die meteen begint te tekenen of de ontwikkelaar die in vierkante meters denkt. Wij starten met een luisterend oor en laten de gemeenschap aan het woord. Wat zijn de wensen, behoeftes, kansen en gevoeligheden? Tegelijkertijd houden wij de gemeenschap een realistische spiegel voor met betrekking tot het toekomstperspectief, en de reden om in te zetten op het verbreden of wijzigen van het gebruik van het kerkgebouw.

Vervolgens organiseren wij desgewenst ook participatie met betrokken stakeholders, de buurt en het dorp, want herbestemming is ook voor de omgeving een emotioneel proces. We voeren gesprekken met de gemeente en potentiële nieuwe gebruikers om kansen en samenwerkingen te verkennen. Met deze opgehaalde inzichten stellen wij scenario’s of groeistappen op die breed gedragen én begrepen worden door iedereen.

COUP maakt het verschil door te doen.

Toekomstmogelijkheden voor uw monument onderzoeken?
Wij vragen de subsidie herbestemming voor u aan! Het loket opent 1 oktober 2024.
Lees meer