Ontwikkeling van de Stompetoren naar bruisende ontmoetingsplek
COUP voegt als nieuwe eigenaar van de kerk Stompetoren een nieuw hoofdstuk toe aan het kerkelijke gebruik. Door in te zetten op cultureel en maatschappelijk gebruik en op zakelijke verhuur, dragen we zorg voor een duurzame instandhouding van de kerk. Met behoud van de cultuurhistorische waarde creëren we bovendien een bruisende ontmoetingsplek voor de samenleving.
Ontzorging Protestantse gemeente Schermer
COUP adviseert over erfgoed en herbestemming, maar wanneer de situatie er aanleiding toe geeft verwerft zij soms ook zelf historische locaties. Verwerving van dergelijke locaties heeft altijd als doel om een nieuwe tijds- en gebruikslaag aan het gebouw toe te voegen die enerzijds past bij de historie van het gebouw, anderzijds bij de context van het heden én de toekomst. Om de gebouwen van dit toekomstperspectief te voorzien, staan we aan de lat voor restauratie, verduurzaming en (gedeeltelijke) transformatie van de objecten.
In het geval van de Stompetoren zien we behoud door nevenbestemming voor ons, met andere woorden; Niet door grootschalige herontwikkeling, maar door een combinatie van zakelijk en maatschappelijk gebruik waar ook de directe omgeving van profiteert. De kerk zet de deuren open voor de samenleving, en is daarmee breed beleefbaar als een bruisende ontmoetingsplek en van meerwaarde voor de inwoners van Stompetoren.
Met de overname van de kerk ontzorgt COUP de Protestantse Gemeente Schermer van beheer en behoud van het religieuze vastgoed, wat door het teruglopende aantal leden een steeds zwaardere last was voor het kerkbestuur. De Protestantse Gemeente blijft gebruik maken van de kerk en huurt het gebouw terug voor kerkdiensten en vieringen.
Nieuw hoofdstuk
De komende jaren voegt COUP een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van de kerk Stompetoren: het eerste hoofdstuk dat afwijkt van de kerkelijke hoofdstukken die sinds 1663 geschreven zijn. Het oorspronkelijk kerkelijke gebruik blijft behouden en daarnaast wordt een exploitatie opgezet die zowel inzet op cultureel-maatschappelijk gebruik als op zakelijke verhuur, om daarmee de instandhouding van de kerk te dragen.
In aanloop naar verwerving voerde COUP een marktonderzoek uit en zette een exploitatieplan op, waarmee de mogelijkheden voor een haalbare en duurzame exploitatie zijn onderzocht. Met een heldere missie en aanpak streven we ernaar om een positie in de markt te verwerven, waarbij we streven naar een gezonde balans tussen kosten en opbrengsten. De Stompetoren biedt de perfecte locatie voor uiteenlopende programmering, van rouwen en trouwen, tot vergaderen, podiumkunsten, workshops en bedrijfsfeesten.
Het rijksmonumentale kerkgebouw blijft binnen deze ontwikkeling onaangetast, maar om de nevenbestemming voor de kerk te faciliteren wordt het bijgebouw – de Ark – gemoderniseerd en voorzien van afdoende sanitair. De cultuurhistorische waarde blijft intact, en we dragen zorg voor een duurzame instandhouding van het gebouw. Ook de maatschappelijke bestemming van het kerkgebouw blijft behouden.
Peter heeft zowel aan private als aan publieke zijde ruime ervaring opgedaan met complexe processen van besluitvorming over ruimtelijke investeringen. Grote projecten met een veelheid aan spelers vragen om bestuurlijke ervaring en kennis van zowel de markt als de overheid. Herontwikkeling van bestaande gebouwen en gebieden in combinatie met de waardegroei van cultureel erfgoed of natuur is een van de thema’s waar hij veel energie in stopt. Zijn bestuurlijke ervaring en grote netwerk maakt hem inzetbaar op elk niveau.
Als (concept)ontwikkelaar gaat Dewi haar interesse uit naar het effect van onroerend goed op de leefbaarheid van een omgeving. Daarnaast is zij gegrepen door de meerwaarde van erfgoed in het algemeen, en het verbindende effect dat erfgoed heeft op mensen en plekken. Haar passie vindt Dewi dan ook waar deze twee elementen samen komen: het onroerend erfgoed. Met een frisse blik geeft Dewi het verleden toekomst. Het is voor haar telkens weer een mooie uitdaging om tot een passend nieuw gebruikshoofdstuk voor een gebouw te komen. Juist daar waar concept en (financiële) haalbaarheid samenkomen, snijdt het mes aan twee kanten. Haar werk doet Dewi met veel enthousiasme, creativiteit en knowhow, gericht op het beoogde resultaat. Hierbij is ze goed in staat om een hoeveelheid informatie te structureren. Met een gezonde dosis humor is Dewi een verbinder, die open en direct is in haar communicatie.
Moon heeft een speciale interesse in complexe opgaven die een gecombineerd vakmanschap vereisen. Zij begrijpt hoe interieur, renovatie en nieuwbouw ingezet kunnen worden om een nieuwe, uitgebalanceerde ruimtelijkheid te creëren. Van grootschalig en abstract tot detail en interieur, Moon benadert elke opgave in samenhang. Voor elke unieke situatie bestaat een passende oplossing, dat is het basisprincipe. Vanaf daar werkt Moon verder, kijkt voorbij de voor de hand liggende antwoorden en prikkelt opdrachtgevers en gebruikers om samen verder te kijken. En om samen tot een creatief plan te komen dat tot de verbeelding spreekt.
Met passie voor erfgoed en het verbinden van verhalen uit het verleden met het nu, bedenkt en ontwikkelt Eline vernieuwende concepten om oude gebouwen weer van waarde te laten zijn in een veranderende samenleving. Altijd vanuit de gedachte dat vastgoed niet alleen om de stenen draait, maar ook om de mensen. Eline haar kracht ligt in haar analytische denkvermogen, nieuwsgierige blik en sensitiviteit. Ze is een verbinder en weet mensen aan te haken en mee te nemen om zo tot gedragen oplossingen te komen.