Cultuurhistorisch onderzoek en transformatiekader
Door het proces te starten met een cultuurhistorisch onderzoek zijn het verhaal en de historische kwaliteiten van het waardhuis en dijkmagazijn in kaart gebracht. Met een basis uit de 16e eeuw is het waardhuis in de afgelopen eeuwen diverse malen aangepast, onder andere vanwege benodigde dijkverzwaringen. Door het opstellen van een transformatiekader is duidelijk geworden welke waarden behouden moeten en waar ingrepen mogelijk zijn.
Een frisse kijk met eerbied voor heden en verleden
In een interactieve brainstorm is vervolgens samen met het waterschap nagedacht over de identiteit, kwaliteiten en mogelijkheden van het waardhuis. Aan de hand van vragen als: Wat maakt dit gebouw uniek? Wat is de doelstelling van het Waterschap? Wat is er al in het gebied? Werden de deelnemers uitgedaagd om breed na te denken over de toekomst. Daarbij lagen alle opties open.
Vervolg met een participatietraject
De scenario’s waar het bestuur uit kan kiezen, doen recht aan de historie door aan te haken bij bestaande functies, of banden aan te halen uit het rijke verleden. Denk hier bijvoorbeeld aan een 'Erfgoedhuis': een breed toegankelijk werkconcept met een mix van organisaties die elkaar versterken en op deze locatie kantoor houden, gecombineerd met horeca uit eigen moestuin. Ook een kunstenaarshuis kwam naar voren. Deze scenario’s zijn door COUP verder uitgewerkt in een schetsplan aangevuld met referentiebeelden en een bondig financieel model. Het waterschap heeft ervoor gekozen om een vervolg te geven aan het herbestemmingstraject waarin met COUP in een participatietraject met omwonenden, partners en kenners de komende tijd de nieuwe bestemming van het Waardhuis en het naastgelegen dijkmagazijn verder vorm gaat geven.