In beweging
Het kerkenlandschap in Harderwijk is in beweging. Diverse gebouwen zijn in het verleden onttrokken aan het religieus gebruik en van eigendom gewisseld. Sommige beeldbepalende gebouwen zijn recent zelfs gesloopt. Maar ook voor religieuze gebouwen die nog wel hun oorspronkelijke functie vervullen, spelen allerlei vraagstukken. Dat kan gaan om bijvoorbeeld verduurzaming, het teruglopen van het aantal leden en inkomsten en mogelijkheden voor nevenactiviteiten.
Vanwege de ontkerkelijking in de samenleving heeft het rijk middelen beschikbaar gesteld die gemeenten in staat stellen om een kerkenvisie op te stellen. Daar heeft de gemeente Harderwijk ook gebruik van gemaakt. Harderwijk noemt het een Visie religieus erfgoed vanwege de brede insteek; ook moskeeën en de synagoge worden meegenomen in het onderzoek. Een dergelijke visie helpt om samen met de eigenaren op tijd te anticiperen op veranderende maatschappelijke ontwikkelingen die gevolgen kunnen hebben voor het behoud van waardevol religieus erfgoed.
Onze aanpak
Het doel van de Visie religieus erfgoed is het behoud van waardevol religieus erfgoed in de gemeente Harderwijk. Allerlei aspecten zijn onderzocht door gesprekken te voeren met de eigenaren, maar ook door cultuurhistorisch onderzoek te doen. Dat resulteerde in een rapport dat niet alleen recht doet aan de religieuze bouwwerken, maar ook ingaat op vragen over wijkfuncties en de sociaal-maatschappelijke waarde van de gebouwen. Hoewel eigenaren gaan over invulling en bestemming, kan de gemeente helpen om verbindingen te leggen tussen de eigenaren die gezamenlijke uitdagingen aangaan, bijvoorbeeld rond verduurzaming. COUP begeleidt de samenwerking en geeft context aan de uitkomst.
Meer weten over Kerkenvisies van COUP? Klik hier.