We passen materialen en kleuren toe die zowel qua warmte als akoestiek waarde kunnen toevoegen aan het duurzame concept in hun ‘natuurlijke’ kleuruiting. Basistextielen die van oudsher veel voorkwamen in de kerk: wol (warm en dempend), velour (diep en vallend), linnen (sober en koel). En innovatieve textielen die iets kunnen bijdragen aan de functie en/of sfeer van de kerk: mycelium (zacht en aards), spiegelfolie (spectaculair en isoleren), grafiet textiel (stralingsvrij en anoniem), FeatherSilk (glanzend en bewegend). De nieuwe paramenten spelen met de mogelijkheden die de bestaande architectuur biedt, zonder deze aan te tasten. De verticaliteit van de constructies, gericht op het leggen van een verbinding tussen het aardse, profane en het religieuze, sacrale, blijft in volle glorie aanwezig.
Energie en warmte
Mensen, als rondlopende kachels, verliezen meer warmte aan koude stenen dan aan textiele materialen. Met moderne paramenten kunnen we een lagere basistemperatuur in de grote ruimte hanteren (max. 15 ºC) of zelfs de rest van de kerkzaal onverwarmd houden. In dat laatste geval kan er tot wel 50% bespaard worden op de gasrekening (afhankelijk van gebruiksfrequentie, bouwkundige staat, installatie en klimaat).
Sublieme toepassing
Academiehuis Grote Kerk Zwolle wil met kazuifels, kleine kroonluchtertenten en deelgordijnen kleine en middelgrote activiteiten naast elkaar kunnen organiseren en een bruisende ontmoetingsruimte zijn. De Pieterskerk Leiden experimenteert graag met een grote tent boven het koor als pop-up café of studeerplek. Serene meditatieruimten en een feestelijk middelpunt voor het 750-jarig bestaan van de Stevenskerk in Nijmegen worden mogelijk met kleine raamtenten.
Eindresultaat
Als winnaar binnen het thema binnenklimaat mochten wij STOF tot nadenken presenteren op de Dutch Design Week. Daarnaast is het concept te zien in het magazine ’Sublieme schoonheid | Sublieme duurzaamheid’. In dit magazine, uitgegeven door Atelier Rijksbouwmeester en Rijksdienst voor cultureel erfgoed, zijn de negen beste inzendingen (drie per thema) gebundeld. Bekijk, en download het magazine hier!
Vervolg
Op het moment zijn we bezig het concept daadwerkelijk te realiseren. Het projectteam is enigszins veranderd; Kathedraaldenkers heeft zich bij het project gevoegd. COUP blijft echter wel betrokken bij de vervolgfase.