Seinhuis
Expertise
Advies
Locatie
Nijmegen
Type opdrachtgever
Gemeente Nijmegen
Jaar
2023

Seinhuis

Na jaren van leegstand zoekt de huidige eigenaar (gemeente Nijmegen, eigenaar sinds 2017) naar invulling voor dit opvallende bouwwerk in de voormalige Spoorkuil. Dit haalbaarheidsonderzoek heeft als doel de contouren te schetsen waarbinnen de toekomstige initiatiefnemer gedragen invulling kan geven aan het Seinhuis. Sterke nadruk ligt bij dit onderzoek op participatie; buurtbewoners worden uitgenodigd tijdens het placemakingevent 'SEiN-iN!' om na te denken over de toekomst van het Seinhuis.

Door het groeiende aantal reizigers in de jaren vijftig van de vorige eeuw diende het treinverkeer geïntensiveerd en meer efficiënt georganiseerd te worden. Hiervoor werd de Centrale Verkeersleiding (CVL) ingevoerd om het treinenverloop op een baanvak te regelen vanaf één locatie. Het baanvak Nijmegen-Blerick was werd als eerste met dit nieuwe systeem uitgerust met de oplevering van het Seinhuis in 1960. Vanuit daar werden de 33 wissels en 67 seinen in het baanvak bediend. Omdat het CVL in 1976 wederom ging opschalen staat het Seinhuis sindsdien leeg. De aanwezige installaties zijn nog tot ca. de decenniumwisseling in bedrijf geweest.

Het ontwerp is van Koenraad van der Gaast. Hij was architect bij de Nederlandse Spoorwegen en heeft gedurende zijn dienstverband meerdere seinhuizen ontworpen. De naoorlogse modernistische bouwstijl is kenmerkend voor het Seinhuis. Het bestaat uit een rechthoekige basis en een opvallende achthoekige opbouw –waardoor het Seinhuis een ‘paddenstoel’-type wordt genoemd. Dit seinhuis is het laatste in haar soort en staat mede daarom op de lijst om aangewezen te worden als gemeentelijk monument.

Anno 2022 is het toekomstige monument door vandalisme - ongewild - kleurrijker dan ooit. Graffiti en dichtgetimmerde ramen maken dat het pand toe is aan een nieuw hoofdstuk, waarin het Seinhuis behouden wordt door gebruik.


In 2017 kocht de gemeente Nijmegen een deel van de spoorkuil van de Nederlandse Spoorwegen. Zij deelt de wens van de buurtbewoners om de spoorkuil groen te houden en een ontmoetingsplek te realiseren. Onderdeel van deze ambitie is de renovatie en herontwikkeling van het Seinhuis, die het geheel een flinke impuls zal geven. Gezien de betrokkenheid van de buurtbewoners is het van belang om tot een gedragen herontwikkeling te komen.

SEiN-iN!

Op 15 januari 2023 stonden de deuren van het Seinhuis open voor de geïnteresseerden uit Bottendaal, en Nijmegen. Een groot succes; ca. zeshonderd mensen kwamen af op SEiN-iN!. Hier dachten zij mee over de toekomst van het Seinhuis. Wat is wel een goede functie? En wat juist niet? Tevens konden bezoekers genieten van een prachtige pop-up tentoonstelling met werken van tien Nijmeegse kunstenaars.

Onze aanpak

COUP tekent dan ook bewust alleen de grote lijnen van de herontwikkeling van het Seinhuis, zodat er nog ruimte ligt voor eigen invulling door ondernemers en/of initiatiefnemers. Het doel is om eind 2023 de meest passende partij te hebben gevonden om een nieuw hoofdstuk aan het Seinhuis toe te voegen.

Aan dit project werkte(n) mee
Dewi KuenDewi Kuen

Dewi Kuen

Urban Producer

Gijs SchuurhuisGijs Schuurhuis

Gijs Schuurhuis

Partner

Moon BraderMoon Brader

Moon Brader

In-house entrepreneur

In samenwerking met
Buro Moon
Tags
haalbaarheidsonderzoek, participatie

COUP maakt het verschil door te doen.