Nieuwe functies voor oude gebouwen
Soms staat vastgoed jaren leeg nadat een bedrijf is gestopt, een kerk is samengevoegd of om andere redenen. De Loods herbestemming monumenten - tevens medewerker bij COUP - gaat daarbij helpen.
Ieder gebouw verdient een nieuw hoofdstuk. Daarbij vind ik het een uitdaging om het evenwicht te vinden tussen het historische karakter van een pand én een gezonde exploitatie.
Gedeputeerde Anita Pijpelink sluit zich daarbij van harte aan. Veel eigenaren en ondernemers hebben vragen over het werken vanuit een monument. Want hoe zorg je voor een rendabele onderneming vanuit een historische boerderij of landgoed? En mag je zomaar alles doen? Het gaat dan ook om praktische vragen. Hoe maak je de horeca goed en veilig toegankelijk? Hoe regel je de juridische en de financiële kant van mijn onderneming? Kies ik voor een duurzame aanpak? En hoe krijg ik mijn buitenplaats eigenlijk goed op de kaart?
Eigenaren en ondernemers die met dit soort vragen rondlopen, kunnen voor advies en hulp terecht bij de loods herbestemming monumenten.
Wat doet de loods herbestemming?
De loods herbestemming brengt vraag en aanbod bij elkaar. Het draait om het koppelen van monumenten en hun eigenaren aan initiatiefnemers en omgekeerd, maar ook het in kaart brengen van kansen en risico’s en het begeleiden in het toepassingsproces. Daarbij komt onder anderen kennis van verduurzaming en financieringsmogelijkheden goed van pas. In sommige gevallen kunnen initiatiefnemers een beroep doen op subsidie, bijvoorbeeld voor verduurzaming van vastgoed met een maatschappelijke functie, ook daar helpt de Loods bij.
Hoe gaat dat in zijn werk?
In de praktijk is het niet eenvoudig om een sluitende exploitatie te krijgen als je een monument uitbaat. Er zijn veel verschillende disciplines voor nodig. De loods herbestemming monumenten levert daarom maatwerk. Afhankelijk van de vraag kan dit een los advies, een brainstorm met experts of een projectcasus zijn. Wat ook leuk is: alle kennis en goede voorbeelden verzamelen we in een databank. Daar kunnen anderen weer van leren.
In deze video van Omroep Zeeland laat Elza zien wat ze doet als loods: