Fort Honswijk was, evenals de meeste andere forten van de NHW, lange tijd eigendom van het Rijk. Aan het begin van deze eeuw besloot het Rijk om deze eigendommen zoveel mogelijk af te stoten. Gemeente Houten heeft het fort toen overgenomen van het Rijk en nam hiermee verantwoordelijkheid voor dit waardevolle cultuurhistorisch erfgoed. De overdracht van Fort Honswijk naar de gemeente Houten heeft uiteindelijk plaatsgevonden op 26 oktober 2016. Sindsdien heeft de gemeente Houten het fort in beheer.
Direct na de overdracht is de gemeente gestart met de herontwikkelingsopgave voor dit object. Na een korte time-out heeft het toenmalige College van B&W in februari 2018 voor een aanpak gekozen. Onder leiding van een onafhankelijke procesbegeleider is een achttal gebiedspartijen en belanghebbenden bij elkaar gebracht. Deze partijen zijn het eens geworden over een aanpak die zou moeten resulteren in een breed gedragen plan. Deze groep (De Fortwerkers) is sindsdien aan de slag met deze opgave en heeft in dat kader meegewerkt aan een ontwikkelkader.
Ontwikkel- en restauratieplan
COUP heeft samen met participatiegroep de Fortwerkers, Atelier Robidoux, Buro Moon, Marco Bruijnes en Groene Grachten een ontwikkel- en restauratieplan voor dit fort opgesteld en uitgewerkt. COUP deed dit binnen drie maanden, omdat er uiteindelijk toch een strakke deadline gesteld werd. Dankzij dit plan heeft het fort een mega subsidie van het Rijk ontvangen voor de restauratie. In 2022 zijn de restauratiewerkzaamheden afgerond.