Cultuurhistorisch onderzoek en waardestelling
De cultuurhistorische rapportage bestaat uit een onderzoek naar de ontstaans- en gebruikshistorie van de kerk en de maatschappelijke context waarin het is gebouwd, met aansluitend hierop een waardestelling waarin de uiteenlopende cultuurhistorische waarden van het gebouw zijn geïnventariseerd.
Bijzondere Post 65-architectuur
De Rehobôthkerk, gebouwd in 1972 naar ontwerp van architecten Teus van Hoogevest en Piet Wassink, is een opvallend Post '65 kerkgebouw, waarin uit de vormgeving de maatschappelijke ontwikkelingen in de samenleving goed af te lezen zijn. Het gebouw is kenmerkend voor de Post '65-periode waarin ook de kerkarchitectuur drastische vernieuwingen doormaakte. Het functionalistische ontwerp met een opvallende ronde hoofdvorm van de kerkzaal en gebouwd met eenvoudige materialen is op het eerste gezicht nauwelijks als kerk te herkennen. Dit is veelvoorkomend bij Post '65 kerk als reactie op de eerdere centrale positie van kerken in het straatbeeld binnen de wederopbouwarchitectuur.
Duurzaam vervolg
Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen voor de herbestemming van de Rehobôthkerk. Met het cultuurhistorische onderzoek en de waardestelling zijn echter alvast enkele handvatten geboden en kaders gesteld waarbinnen een herbestemming kan plaatsvinden. Aan de hand hiervan kan een verdere verkenning naar de herontwikkeling van het gebouw opgesteld worden, met behoud van de cultuurhistorische waarde.
Foto header: Interieur Rehobôthkerk - Gereminfo.nl / J.P. Sinke, Krabbendijke