Gezocht: Ondernemer die de Grote Rietschuur transformeert tot ‘Diemense Koesterplek’

De gemeente Diemen nodigt ondernemers met creativiteit, lef en visie uit.

Gezocht: Ondernemer die de Grote Rietschuur transformeert tot ‘Diemense Koesterplek’
Datum
19/7/24
Categorie
Algemeen

De gemeente Diemen nodigt ondernemers met creativiteit, lef en visie uit om de monumentale Grote Rietschuur op Plantage de Sniep in Diemen nieuw leven in te blazen en tot een Diemense Koesterplek te transformeren.

De gemeente Diemen is op zoek naar een ondernemer die het eigendom en de herontwikkeling van de monumentale Grote Rietschuur op zich wil nemen. Een ondernemer met een creatief plan waarmee de Rietschuur wordt gerestaureerd en omgetoverd tot podium voor een mix van maatschappelijke en meer commerciële functies die samen leiden tot een duurzaam sluitende exploitatie. De zoektocht naar de juiste partij vindt plaats via een openbare selectieprocedure met een selectie- en gunningsfase waarin ondernemersplannen worden getoetst aan vooraf bepaalde criteria. Het beste plan kent een balans tussen concept, interactie met de buurt en financiële haalbaarheid.

Diemense Koesterplek
In de Omgevingsvisie Diemen 2040 wordt de Grote Rietschuur een ‘Diemense Koesterplek’ genoemd: een herkenbare plek van betekenis voor ontmoeting en verblijf. Een plek die aantrekkelijk en toegankelijk is voor een groter publiek. Als sluitstuk van de nieuwe woonwijk de Sniep vormt de monumentale Rietschuur een uitzondering waar de dingen net even anders zijn dan in de rest van de buurt en in Diemen. De Rietschuur staat te popelen om wakker geschud te worden en een onderscheidende en eigentijdse invulling te krijgen. De Grote Rietschuur heeft de potentie te worden getransformeerd tot een plek waar Diemenaren en Sniepers zich welkom voelen en steeds weer terugkomen.

Geschiedenis
De Grote Rietschuur beslaat ca. 1.200m2 en werd in 1957 gebouwd voor de Stichting Arbeidsinrichting voor Geestelijk Onvolwaardigen (A.G.O.). Deze stichting zette zich in de regio Amsterdam in voor de integratie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving. Na jarenlang in gebruik geweest te zijn door werkgelegenheidsbedrijf Pantar, is de Rietschuur nu in eigendom van de gemeente Diemen, recentelijk aangewezen tot gemeentelijk monument  en klaar voor een nieuw hoofdstuk.

Marktbenaderingsprocedure door COUP
De gemeente Diemen wordt in dit traject ondersteund door COUP om het proces van de marktbenadering vorm te geven. Samen met de gemeente is het meest geschikte marktverkenningsproces bepaald en uitgewerkt in een selectieleidraad. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd zich per e-mail te melden clari@coup-group.com. Meer informatie over de selectieprocedure zal binnenkort online te vinden zijn via biedboek.nl.

Een mogelijk scenario voor de Rietschuur - Moon Architecten

Locatiebezoek
Voor meer context en gevoel bij de Grote Rietschuur kunt u gebruik maken van een locatiebezoek dat in september 2024 zal plaatsvinden. Als u zich via het bovengenoemde email adres als geïnteresseerde meldt dan zal u op de hoogte worden gesteld van de exacte datum.  

Foto ongedateerd, bron: Het Nieuwe Instituut, fotograaf waarschijnlijk J. Versnel

Links het hoofdgebouw en rechts de inmiddels gesloopte kleine rietschuur, vanuit zuidelijke richting gezien.

Download
Download
Download
Toekomstmogelijkheden voor uw monument onderzoeken?
Wij vragen de subsidie herbestemming voor u aan! Het loket opent 1 oktober 2024.
Lees meer