BLOG | COUP@WORK – Participatie

Eline is urban producer bij COUP en zij vertelt in deze serie ‘COUP@work’ over (de impact van) haar werk.

BLOG | COUP@WORK – Participatie
Datum
20/9/24
Categorie
Algemeen

COUP maakt plannen voor herbestemmingen van bijzondere gebouwen. Samen met de eigenaren of exploitanten, overheden, organisaties en inwoners. We leggen verbinding en zorgen ervoor dat er een gedragen visie en goed onderbouwd plan komt. Participatie is dus onderdeel van ons werk. Maar wat doen wij dan precies? Eline Amsing is urban producer bij COUP en werkt veel aan religieus erfgoed. Ze vertelt in deze serie ‘COUP@work’ over (de impact van) haar werk.

"Door diverse stakeholders aan te haken bij het proces, zorgen wij ervoor dat er een visie of plan ontstaat waarin mensen zich herkennen."


Waarom is participatie zo belangrijk? 
Eline: “Herbestemmingen zijn complexe opgaven waar veel belangen samen komen. Mensen voelen zich vaak betrokken bij erfgoed vanwege de bijzondere cultuurhistorische waarden, of voelen zich er zelfs emotioneel mee verbonden. Denk aan religieus erfgoed: mensen hebben lief en leed met elkaar gedeeld in kerkgebouwen. Daarom is het belangrijk, en een kans voor het proces, om naast overheden, ook belanghebbende organisaties en inwoners actief te betrekken. Zodat een herontwikkeling aansluit bij de lokale vraag en behoefte en zo een meerwaarde oplevert voor de omgeving.

Eline bij de participatiebijeenkomst van het Waardhuis in Kinderdijk op Open Monumentendag 2024.

Hoe pakt COUP participatie aan?
Participatie is áltijd onderdeel van onze processen, in zowel visievormende trajecten, haalbaarheidsonderzoeken als in onze eigen ontwikkelingen. COUP heeft bijvoorbeeld als onderdeel van de kerkenvisietrajecten met honderden kerkbesturen gesproken over hun toekomstperspectief. Vanuit de geconstateerde opgave hebben we samen met de kerkbesturen en gemeente thema’s vastgesteld waaraan zij individueel en gezamenlijk werken. Zo ontstond er verbinding tussen de kerken en overheid, wat voor het toekomstig gebruik van de kerkgebouwen essentieel is.

Ook in haalbaarheidsonderzoeken voor de herbestemming (of nevenbestemming) van een gebouw bedenken wij nooit zelf wat er met het gebouw moet gebeuren. Samen met de eigenaar of exploitant, overheden, de geloofsgemeenschap, belanghebbende organisaties en inwoners schetsen we de mogelijkheden voor de toekomst. We starten met de opdrachtgever en interne stakeholders om ambities en doelen te verduidelijken, waarna we externe partijen betrekken om tot een goed plan te komen.

Ondersteuning kerkbesturen
We ondersteunen bij religieus erfgoed kerkbesturen bij veranderingen door de gemeenschap actief te betrekken. Wij starten met een luisterend oor en laten de gemeenschap aan het woord. In interactieve bijeenkomsten delen mensen hun emoties, toekomstbeelden en wensen, wat ons helpt inzicht te krijgen in behoeften en kansen. Tegelijk bieden we een realistisch toekomstperspectief en benadrukken we het belang van een breder gebruik voor duurzaam behoud van het kerkgebouw.

“Ik geniet echt van participatiebijeenkomsten: mensen komen met verrassende ideeën, we leggen handige contacten en we kunnen direct in gesprek met mensen die hun zorgen uiten.”


Wat zijn de uitdagingen bij participatie?
Goede communicatie is echt belangrijk. Zowel vooraf over welke kaders je hanteert voor de participatie, als achteraf in de vorm van een terugkoppeling en inzicht geven in het verdere proces. Dit voorkomt verkeerde verwachtingen en teleurstellingen. Het is ontzettend belangrijk om goed te onderbouwen waarom welke keuzes worden gemaakt. Vanuit het belang van het behoud van erfgoed willen we tot een haalbaar plan komen, zowel op álle vlakken.”

Klik HIER voor meer informatie over onze haalbaarheidsonderzoeken voor herbestemming en nevenbestemming.
Klik HIER voor meer informatie over wat wij doen voor religieus erfgoed.

Download
Download
Download
Toekomstmogelijkheden voor uw monument onderzoeken?
Wij vragen de subsidie herbestemming voor u aan! Het loket opent 1 oktober 2024.
Lees meer