BLOG | COUP@work – Conceptontwikkeling

Clari is urban producer en vertelt in deze serie ‘COUP@work’ over haar expertise: Het opzetten van concepten bij de herontwikkeling van (leegstaande) gebouwen.‍

BLOG | COUP@work – Conceptontwikkeling
Datum
9/1/25
Categorie
Algemeen

COUP maakt plannen voor herbestemmingen van bijzondere gebouwen. We combineren al onze expertises in integrale adviezen die de herbestemming en de instandhouding van erfgoed combineren op een waardevolle manier. Maar wat zijn die expertises precies? Clari van den Putten is een van onze experts in conceptontwikkeling. Ze vertelt in deze serie ‘COUP@work’ meer over (de impact van) haar werk.

Het opzetten van nieuwe concepten voor gebouwen, wat houdt dat in?

Clari: “Als de huidige functie van een gebouw niet meer past of een gebouw leegstaat, bedenkt COUP een nieuw hoofdstuk. We onderzoeken wat er in het gebouw of op de plek mogelijk is en zetten concepten op met een nieuwe (mix van) functie(s). We doen dit voor historische of interessante gebouwen. Zo creëren we plekken waar mensen graag komen en die een impuls geven aan de omgeving. Tegelijkertijd benutten we waardevolle leegstaande ruimte. Daarbij is het belangrijk dat het concept wordt gedragen door een goede businesscase, zodat een gebouw weer klaar is voor de toekomst.

We draaien net zo lang aan de spreekwoordelijke knoppen van het concept én de kosten en inkomsten tot we de juiste mix van functies én een werkbare businesscase hebben. De resultaten zijn zo direct zichtbaar voor de opdrachtgevers.


Hoe belangrijk is die businesscase bij conceptontwikkeling?

Een concept zonder gedegen businesscase is niet levensvatbaar. Het bedenken van een nieuw concept kan ten eerste niet zonder het betrekken van stakeholders, zoals de eigenaar, de gemeente en omwonenden door middel van participatie. De nieuwe functie moet gedragen worden en er moet ook daadwerkelijk behoefte aan zijn. ‘Iets leuks’ bedenken is niet voldoende voor een duurzame toekomst van een gebouw. Nadat we met alle stakeholders om tafel hebben gezeten, werken we daarom samen met onze architect Moon enkele concepten uit in schetsen en rekenen die zelf ook door.

We draaien net zo lang aan de spreekwoordelijke knoppen van het concept én de kosten en inkomsten en passen de schetsen aan, tot we de juiste mix van functies én een werkbare businesscase hebben. De resultaten zijn zo direct zichtbaar voor de opdrachtgevers.

Schetsuitwerking mogelijk concept Tichelwurk - Moon architecten

Hoe kom jij tot de ideeën voor de concepten?

Het begint met een bezoek aan de plek. Onze architectuurhistoricus doet cultuurhistorisch onderzoek naar het gebouwde erfgoed, zodat we weten wat er op die plek gespeeld heeft. Dat onderzoek en onze participatiesessies bieden waardevolle kennis over de (context van de) plek en daarmee inspiratie voor de toekomst. Tot slot gebruik ik mijn eigen creativiteit, waarvoor ik inspiratie opdoe op bijzondere plekken in en buiten Nederland. Dat zijn overigens lang niet altijd historische plekken, maar ook nieuwe plekken met bijzondere concepten of architectuur.

Waar word jij enthousiast van?

Ik word enthousiast van unieke plekken met duidelijke contrasten van oud en nieuw. Het liefst voeg ik een nieuwe laag toe in de tijd van het gebouw. Voor de nieuwe functie moet het gebouw soms in meer of mindere mate aangepast. Zo ontstaat dat contrast en ontstaat er een unieke plek. Ik word ook heel blij als verschillende, niet voor de hand-liggende functies samenkomen en elkaar versterken. Een geweldig project om aan te werken was bijvoorbeeld Tichelwurk. Hiervoor hebben we een concept opgesteld waar design, ambacht en publiek samenkomt in de setting van de prachtige oude Tichelaarfabriek. Dit nieuwe concept in de historische setting zorgde voor verrassende ruimtes en een unieke plek."

Download
Download
Download