Kerkenvisie Oost Achterhoek
Samen een perspectief schetsen voor het religieuze erfgoed op een breder niveau. COUP denkt graag mee over de toekomst van het religieus erfgoed.
Niet alleen per gemeente maar zelfs voor een regio. De gemeente Aalten, Winterswijk en Oost Gelre zijn rijk aan religieus erfgoed, dat helaas ook hier steeds meer onder druk komt te staan. Een punt van aandacht is de vraag, of kerkgenootschappen de zorg voor hun gebouwen nog kunnen opbrengen. Het aantal kerkgenootschappen in ons land krimpt, terwijl stijgende energieprijzen en onderhoudskosten steeds meer op hun begroting drukken. Op basis van de nota ‘Wi-j doet ’t samen. Erfgoedbeleid 2017-2020’ geven de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk samen uitvoering aan hun erfgoedbeleid. Ook op het gebied van de Kerkenvisie wordt gezamenlijk opgetrokken en is ervoor gekozen om een Kerkenvisie Oost Achterhoek op te stellen. Binnen deze unieke integrale aanpak werkt COUP nauw samen met de TU Delft en Monumenten Advies Bureau aan de ontwikkeling van deze bijzondere kerkenvisie.
Betekenis van het gebouw
Een kerk, synagoge of moskee heeft naast de religieuze functie vaak ook een maatschappelijke en sociale betekenis. In veel gevallen is het gebouw van cultuurhistorische waarde en vormt het een herkenningspunt in het landschap of in de wijk. Het leegkomen, hergebruiken en verdwijnen van kerkgebouwen is daarmee, naast een zorg voor behoud van erfgoed, ook een groeiend maatschappelijk en ruimtelijk vraagstuk.
Kerkenvisie
Het is dan ook belangrijk om zicht te hebben op de opgave voor de kerkeigenaren voor de komende jaren. COUP gaat in opdracht van het gemeentebestuur het gesprek aan met de kerkeigenaren, over hoe zij naar hun toekomst kijken, welke gevolgen dit heeft voor hun religieuze gebouw en welke rol de gemeente hierbij zou kunnen spelen, ook met eigenaren van kerken, waarvan de gemeenschap nog groeiende is of die reeds herbestemd zijn. De uitkomsten van al deze gesprekken maken onderdeel uit van onze Kerkenvisie.
Gesprekken met kerkeigenaren
De nuance van onze Kerkenvisie ligt in de gesprekken met de kerkeigenaren waarin we zoeken we naar een gemeenschappelijke basis, van waaruit nu of later oplossingen tot stand kunnen worden gebracht. Elkaar leren kennen is ook een doel van de gesprekken, zodat wanneer er zich ontwikkelingen voordoen rond een kerkgebouw, partijen elkaar snel weten te vinden.
Afgelopen half jaar hebben wij tal van kerkeigenaren gesproken en dat leidde tot bijzondere momenten en ontwikkelingen. In deze kerkenvisie waarin de betrokkenen in de gesprekken centraal staan wordt een toekomst geschetst waarin er meer gezamenlijke verantwoording en maatschappelijk initiatief wordt getoond en dat alleen al maakt dat wat begon als Kerkenvisie Oost Achterhoek veel meer draagvlak krijgt dan alleen beoogd werd.
meer informatie?

