“Aan de slag met watererfgoed”


“Aan de slag met watererfgoed”

Gijs Schuurhuis
Voor waterschappen is het vertellen, delen en uitdragen van alles wat een waterschap doet steeds belangrijker geworden. De gebouwde iconen vertellen dit verhaal misschien wel het best. COUP is met Witteveen+Bos een partnerschap aangegaan om waterschappen te helpen met de transitie van ‘oude’ objecten naar iconische visitekaartjes van het watererfgoed. Samen zien we tal van kansen om het waterverhaal op een aansprekende en creatieve manier te vertellen aan de hand van herbestemming van watererfgoed.

Dragers van historie
De corebusiness van waterschappen is al lang ongewijzigd. Het zijn organisaties met een duidelijke focus: ze houden onze voeten droog. Vanuit een rijk verleden zijn de waterschappen echter ook eigenaar van veel oude objecten. Denk aan de poldermolens, gemalen en dijken die een onmisbaar onderdeel zijn van het landschap. Ze vertellen een eigen verhaal en zijn dragers van historie, identiteit en onderdeel van ons collectieve geheugen.
Versnellen
Met deze samenwerking hopen Witteveen+Bos en COUP de transitie te versnellen van historisch objecten naar iconische visitekaartjes van het waterschap. Dit doen we door inhoudelijke kennis van het watererfgoed direct te koppelen met kennis en kunde van herontwikkeling van erfgoed.
Een voorbeeld is de uitgebreide inventarisatie en waardering van het watererfgoed dat Witteveen+Bos bij het waterschap Noorderzijlvest heeft. uitgevoerd. Daarvoor zijn ruim 150 sluizen, gemalen, bruggen en kanalen geïnventariseerd en gewaardeerd. Hierbij is ook archeologisch en landschappelijk erfgoed geïnventariseerd en geïnspecteerd.

Ook voor COUP is watererfgoed absoluut niet nieuw. In opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is gewerkt aan een pilot watererfgoed. Daarin wordt door middel van herontwikkeling concreet invulling gegeven aan de ambitie van het waterschap om het cultuurhistorisch erfgoed duurzaam in stand te houden en zodoende het ‘waterverhaal’ nóg beter onder de aandacht te brengen. COUP heeft daarnaast in 2020 voor het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden verschillende herbestemmingsonderzoeken uitgevoerd. Hierin zijn verschillende iconen langs de Lek onder de loep genomen in een creatief proces. Het reken- en tekenwerk heeft ervoor gezorgd dat de kansen toepasbaar en financieel haalbaar zijn.

Meer weten?
Wilt u meer achtergrondinformatie of direct aan de slag met uw watererfgoed? Download hier onze aanpak.
Indien u vragen heeft of een kennismakingsgesprek wilt, kunt u contact opnemen met
Gijs Schuurhuis via +31 6 158 979 64 of gijs@coup-group.com of met
Tilly Macleane via +31 6 39 227 185 of tilly@coup-group.com.
Wij denken en doen graag met u mee.