Herbestemmingsonderzoek Schotbalkenloods Vreeswijk
De schotbalkenloods is onderdeel van de Oude Sluis te Vreeswijk. Vreeswijk maakt onderdeel uit van Nieuwegein nadat in 1971 besloten is om de gemeenten Vreeswijk en Jutphaas samen te voegen tot een nieuwe gemeente. Tussen 1821 en 1824 is de Oude Sluis aangelegd naar ontwerp van waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken. Het gehele ensemble, inclusief schotbalkenloods en sluiswachterswoning maken onderdeel uit van het rijksmonument.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft de schotbalkenloods in eigendom en verzorgt het onderhoud. COUP is samen met HDSR en de lokale ondernemers in Vreeswijk het gesprek aangegaan over de toekomst van de schotbalkenloods.
De rijke geschiedenis van onder meer Vreeswijk draagt bij aan het verhaal van de schotbalkenloods. Niet voor niets is het gehele ensemble aangemerkt als Rijksmonument.
De schotbalkenloods te Vreeswijk heeft alle eigenschappen gezien te worden als uniek gebouw op een unieke locatie. Naast de landelijke, idyllische ligging in de dorpskern van Vreeswijk en het uitzicht over de Lek zijn dit de ingrediënten voor een locatie met veel potentie. Daarbij komt dat de bewoners uit Vreeswijk en de lokale ondernemers in het gebied bijzonder ondernemend zijn en er veel sociale activiteiten georganiseerd worden. De schotbalkenloods lijkt prima flexibel inzetbaar, waardoor de mogelijkheden voor de lokale gemeenschap oneindig lijken.
COUP heeft voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een herbestemmingsonderzoek uitgevoerd ten behoeve van de duurzame instandhouding van de schotbalkenloods. De uitkomst daarvan is geschetst aan de hand van een stappenplan.
De verschillende stappen laten de mogelijkheden van de schotbalkenloods zien met de daarbij horende financiële consequenties.
meer informatie?

