Herbestemmingsonderzoek Sint Antonius Abt-kerk
Vergrijzing is de belangrijkste reden dat de Rooms-Katholieke Antonius Abt-kerk haar deuren in januari 2019 heeft moeten sluiten. Gemiddeld bezochten zo’n 35 mensen de wekelijkse kerkdienst. Het kerkgebouw met woning aan de Kerkhoflaan te Lunteren is gebouwd in 1959. De zaalkerk is door architect ir. P.H.A. Starmans ontworpen in de stijl van het modernisme. De architect heft de opdracht destijds omschreven als ‘het bouwen van een eenvoudige woning met los daarvan een sobere (en voor verscheidene doeleinde geschikte) ruimte, welke voorlopig als hulpkerk dienst kan doen’.
Voor de Sint Antonius Abt-kerk te Lunteren is een herbestemmingsonderzoek uitgevoerd. De voormalige Rooms-Katholieke kerk staat sinds het vertrek van de kerkelijke gemeenschap leeg. Samen met de naastgelegen woning op hetzelfde perceel is het een karakteristiek ensemble. De kerkzaal heeft naast leegstand ook te kampen met een verslechterde bouwkundige staat waardoor de ruimte niet zomaar in gebruik genomen kan worden. De cultuurhistorische waarde van het gebouw ligt vooral verankerd in de stedenbouwkundige oriëntatie en de hoofdvorm van het gebouw.
In opdracht van de eigenaar werkte COUP samen met Buro Moon en DOOK Erfgoed aan het herbestemmingsonderzoek. Hierin is de transformatieruimte onderzocht, naast de lokale en ook gemeentelijke behoeften. De Gemeente Ede en ook de dorpsgemeenschap Lunteren hebben te maken met een woningtekort. Daarnaast scoort Lunteren hoog op het gebied van voorzieningen en zijn om steenworp afstand maatschappelijke functies te vinden.
Uit de bouwhistorische analyse en het aanvullend bouwtechnisch onderzoek blijkt dat de huidige bebouwing van een lage kwaliteit is. Fundering, (dak)constructie en gevels zijn van een dermate lage kwaliteit zijn dat behoud van het pand niet realistisch is. In de praktijk zal transformatie voor het overgrote gedeelte sloop betekenen.
Daaropvolgend zijn een drietal scenario’s gepresenteerd. Alle onderzochte scenario’s naar herbestemming geven ruim invulling aan de te behouden waarden van het pand en sluiten aan bij de Woonvisie Ede 2030. Een bestemmingswijziging van het perceel voegt waarde toe aan de omgeving, het woningaanbod en diversiteit.
meer informatie?
